Retete din Basarabia

 

Bucătătia moldovenească e o adevărată comoară cu minuni gustoase, în care doinește sufletul mărinimos al neamului, bucate, servite cu generozitate și mândrie tuturor oaspeților, doriți să ne cunoască țara și cultura. Vă invităm să descoperiți împreună cu noi cele mai gustoase rețete de mâncăruri moldovenești, păstrate și transmise cu dragoste secole la rând. Să învățați cum să le gătiți în bucătăria de acasă ca să-i bucurați pe cei dragi cu gustul unei mămăligi adevărate, diverselor copturi delicioase, apetisantelor specialități din carne și a multor alte minunate feluri de mâncare neaoșe moldovenești.

 

ZEAMA DE GĂINĂ IN STIL BASARABEAN

Ți-am pregătit o rețetă care te va scoate din orice încurcătură. Aceasta reteta am adus-o din Basarabia. Este extrem de apreciata mai ales dupa petreceri. Este o alternativa a ciorbei de burta si a ciorbei de potroace. Mai e un obicei in Basarabia, ca a 2-a zi dupa nunta ,cam pe la pranz se invita nasii de catre tineri la “zeama de găină” si placinte, unde isi povestesc despre petrecerea de la nunta.

ZEAMA DE GAINA IN STIL BASARABEAN

INGREDIENTE
• o găină de tara pregatit si portionat
• o ceapa mare sau 2 mai mici
• 2 maini mari de taitei de casa pregatiti in casa si uscati
• 2 morcovi
• 4 rosii potrivite
• 2 radacini patrunjel
• 1 l bors de putina, de casa destul de acru
• un buchetel de cimbru
• marar ,patrunjel
• sare
• piper optional.
Se pune găina pregatit, in apa la fiert, cam doi litri cu o lingurita de sare. Se micsoreaza flacara la minim. Se adauga ceapa intreaga si se fierbe acoperit cu capac cam atat cat sa intre furculita usor in carne la foc domol. Se scoate ceapa si se adauga legumele taiate bastonase mai groase. Se mai fierbe 30 minute, dupa care se scoate carnea si se adaugam rosiile oparite si curatate de pielita, lasam 5 minute la fiert, apoi adaugam borsul fiert separat, atat cat sa nu fie prea acru, dar sa simta prezenta lui. Aici depinde de bors cat de acru este. Daca borsul e acru “de-ti sare caciula” punem mai putin de un litru si lasam sa fiarba la foc mic inca 6-7 minute. Intre timp fierbem taiteii separat cam 7 minute, ii scurgem si ii adaugam in zeama si mai lasam sa dea un clocot-doua. Oprim flacara, adaugam buchetelul de cimbru si acoperim cu capac si lasam cam 10 minute sa se aseze.
Pofta buna!

 

PLacinte Basarabene (foioase)

Poale-n brâu moldovenești, băscuțe cu brânză sau brânzoaice – oricum le-ai spune, un lucru este cert: sunt extrem de gustoase și aduc zâmbetul pe buzele tuturor celor care le degustă.
Te întrebi de unde vine această denumire inedită de “poale-n brâu”? Ei bine, pe vremuri, gospodinele se îmbrăcau cu fuste lungi, până în pământ, peste care își luau un șort. Atunci când făceau treabă însă, rochia lungă le cam încurca. De aceea, când pregăteau plăcintă, spălau rufe ori faceau alte activități prin gospodărie, femeile își suflecau mânecile, iar apoi își ridicau poalele de la fustă și le prindeau în șorțul prins de brâu. Așa a apărut denumirea acestor plăcinte moldovenești de “poale-n brâu”.
Iată cum să prepari cele mai bune poale-n brâu, după rețeta tradițională moldovenească!
Ingrediente
• 500 g faina
• 150 g zahar
• 40 g unt
• 50 g zahar pudra
• 40 g drojdie de bere
• 50 ml ulei
• 300 g branza de vaca
• 30 g pesmet
• 3 oua
• 10 g sare
• 10 g coaja rasa de lamaie
• 10 g zahar vanilat
Se face maiaua din drojdie de bere cu puţin zahăr şi făină. Din făina rămasă, ouă şi maiaua preparată se face o cocă potrivit de tare; se adaugă uleiul, avîndu-se grijă să se încorporeze toată cantitatea. Se lasă să crească.
Se prepară umplutura din brînză, ouă, puţin zahăr şi aromă. Coca se porţionează şi se întinde în foi rotunde. In mijloc se pune brînza, apoi se împachetează sub formă de plic. Colţurile se mai împachetează o dată, iar deasupra se pune o bucăţică de cocă, cît un nasture, ca ornament.
Se lasă la crescut şi se coc la foc potrivit, si sunt gata de servire.

Pofta buna!

 

Program

CAZARE
non-stop
RESTAURANT
10:00 – 21.00

Strada Emil Rebreanu 11A, Municipiul Onești, Bacău

Telefon:
+4 0234 316 848
+4 0722 376 026

e-Mail: popasbasarabia@gmail.com